sâmbătă, 21 mai 2011

Cum securizam un router wireless

Inainte de a cumpara un router wireless trebuie sa faceti o ivestigatie mai amanuntita despre model si compatibilitate.Acesta trebuie sa va ofere cele mai bune solutii pentru securizarea retelei dumneavoastra. 
Cand va cumparati un router wireless trebuie sa tineti minte ca el nu este securizat si va trebui sa o faceti voi . Din fabrica vine cu niste configurari generale, configurari care multi le stiu si pot profita de faptul ca nu au fost schimbate .
Trebuie sa urmati cativa pasi pentru a mari securitatea acestuia .
Pentru a va conecta la router trebuie sa scrieti in browser IP-ul routerului ,
 http://192.168.1.1 care de obicei este trecut in manualul cu intructiuni de instalare al acestuia.

1. Schimbati Parola userului Admin
Aproape toate routerele au aceasi parola si user . Recomand schimbarea parolei cat mai curand , de asemenea recomand folosirea unei parole complexe
2.Activati criptarea retelei
Aceasta este dezactivata la majoritatea routerelor . Aveti de ales intre WEP , WPA si WPA2 . Cea mai noua metoda de criptare a retelei este WPA2 , daca este disponibila la routerul vostru o recomand . Aceasta criptare trebuie configurata atat pe router cat si pe PC.
3.Schimbati numele retelei (SSID)
SSID-ul va fi modelul routerului ,acest lucru poate fi ghicit de aceea trebuie modificat  . Recomand schimbarea lui cat mai curand posibil . Cel mai bine este sa folositi un nume ce nu are legatura cu numele dvs.sau al cainelui. 
4. Dezactivati emiterea SSID
Trebuie sa stiti ca toate routerele emit semnale pentru a da de stire PC-urilor din vecinatate de reteaua wireless, oricine va da o cautare va vedea reteaua . Dumneavoastra nu aveti de ce sa fiti anuntat permanent de retea acest aspect nefiind important. Dezactivati acest serviciu , si routerul va deveni invizibil , doar cine stie SSID se va putea conecta .
5.Actualizati firmware
La cumpararea routerului este posibil ca acesta sa aiba o varianta de firmware mai vechi decat ultima versiune de la producator . Este recomandata instalarea ultimei versiuni de pe site-ul producatorului. De asemenea va recomnad o actualizare constanta a acesteia pe parcursul utilizarii . Fiecare versiune noua de firmware aduce un plus de securitate si mai rezolva din problemele routerului.
6. Adresa MAC
Va recomand activarea controlului MAC , fiecare router are aceasta optiune , si fiecare PC are o adresa MAC . Practic dupa activarea acestui serviciu , doar
PC-urile care vreti dvs. vor putea sa se conecteze la retea , fiecare MAC se va adauga manual doar de Admin .
7.Faceti Backup mereu
Imediat dupa toate configurarile si actualizarile necesare unei bune functionari ale retelei , este recomandat un Backup . Fiecare router trebuie sa aiba un utilitar care sa faca Backup la toate setarile acestuia . Vor fi situatii cand veti fi nevoit sa dati un “reset to factory settings” iar cu ajutorul acelui backup in scurt timp routerul va fi la starea dorita .
8.Schimbati IP routerului
Acest aspect este foarte important pentru ca multi stiu IP-ul routerelor si pot profita .
Parerea mea este ca trebuie sa va documentati foarte bine inainte de a face aceste setari , daca nu va descurcati mai bine cautati o persoana de incredere si calificata .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu