marți, 1 aprilie 2014

Cum instalez un mouse pe USB


Salutare dragi prieteni, azi am sa va explic cum trebuie sa procedati ca sa instalati un mouse pe USB care nu este recunoscut de Windows, in sistemul de operare Linux aceste probleme nu apar, pentru ca acesta are drivere generice instalate si mouse-ul sau tastatura sunt instalate automat.

De curand o cunostinta a cumparat un mouse pe USB si nu stia cum sa procedeze. Mouse-ul avea perioade de cateva secunde in care era recunoscut, iar in secunda urmatoare aparea ca device necunoscut. Pentru ca nu avea driver, si nu stia cum sa procedeze s-a gandit sa ma sune. Inainte sa achizitioneze acest mouse a avut unul pe PS2.

La placile de baza mai vechi, tastatura si mouse-ul USB functioneaza inainte ca sistemul de operare sa buteze, doar daca in BIOS este activat USB Legacy Support, USB Keyboard Support & USB Mouse Support , acestea trebuie sa fie pe Enable. 


Pentru a activa USB Legacy Support si USB Mouse & Keyboard Support trebuie sa intram in BIOS

Ce este BIOS ?


BIOS-ul, pronunțat în engleză /'ba.iəs/, este acronimul expresiei engleze Basic Input/Output System, o componentă software de bază a calculatoarelor (PC-uri și servere) care face legătura între componentele fizice (hardware) și sistemul de operare utilizat pe computerul respectiv.
Companiile producătoare de BIOS-uri sunt: Award, American Microsystems Inc. (AMI) și Phoenix Technologies Ltd. (Phoenix).
Succesorul tehnologic al BIOS-ului se numește Unified Extensible Firmware Interface, UEFI.
BIOS-ul îndeplinește trei funcții fundamentale:
  1. Verificarea componentelor la pornirea calculatorului (Power On Self-Test sau POST);
  2. Încărcarea sistemului de operare de pe hard disk (HDD) în memoria de lucru;
  3. Face legătură între sistemul de operare și unele dispozitive fizice;

Cum intram in BIOS
Pentru a face aceasta, apasam tasta Delete ,la pornirea calculatorului, pana apare interfata BIOS.Tasta care trebuie apasata pentru a intra in BIOS difera in functie de acesta, daca aveti laptop este F2, incercati pana reusiti. 
Aici nu putem sa folosim mouse-ul, trebuie sa facem totul din tastatura.









Odata ce am intrat in BIOS, manevram cursorul in directia dorita prin sageti. Acum folosim sageata in jos pentru a selecta Integrated Peripherals, cand acesta este selectat apasam tasta Enter pentru a intra in submeniu.










Acum trebuie sa activam USB Legacy Support si USB Mouse & Keyboard Support, intram la fiecare in parte si bifam la Enable, pentru validare apasam tasta Enter.











Dupa activare pentru ca BIOS sa retina aceste setari facute de noi, apasati tasta F10(verificati in partea dreapta jos a monitorului), tasta Y ca sunteti de acord si Enter pentru validare.









Calculatorul o sa se restarteze si sistemul de operare o sa booteze, acum mouse-ul vostru sau tastatura trebuie sa functioneze fara probleme.
Va multumesc pentru ca ati vizitat blogul meu, va astept si la alte tutoriale.
O zi buna si succes in tot ceea ce faceti!