miercuri, 9 octombrie 2019

Securizarea retelei Wi-Fi cu MAC Filter pe router Asus

                   Securizarea retelei Wi-Fi cu MAC Filter pe router Asus

 
 Salutare dragi prieteni , bine ati venit! In tutorialul de azi am sa va explic cum sa va securizati reteaua si sa permiteti accesul la internet doar dispozitivelor voastre.Pentru asta trebuie sa introduceti MAC-ul computerului,tabletei sau smartphone-ului in setarile routerului si doar acele dispozitive se vor conecta la internet. Celelalte dispozitive care nu au MAC-ul introdus nu o sa poata sa se conecteze la reteaua voastra. In acest fel blocati vecinul care incearca sa fure internet de la voi sau persoanele rau intentionate.
Atunci cand folositi un router cu setarile din fabrica,adica user name,parola si IP by default,sau aveti o parola slaba care poate fii aflata usor, sigur cineva o sa descopere asta si o sa folosesca internetul vostru.
Daca parola de la router a fost descoperita de un vecin si foloseste internetul vostru, puteti sa aflati MAC-ul dispozivului cu care s-a conectat si sa blocati acel dispozitiv.
Cum procedez ?
Pentru a afla MAC-ul dispozitivului mergeti la General-Network Map si dati clic pe Clients iar in partea dreapta la Clients Status aveti dispozitivele conectate la router prin cablu si wireless.Verificati la Wireless si o vedeti numele dispozitivelor conectate la retea, IP si MAC. Daca ati descoperit un dispozitiv necunoscut dati clic pe iconita dispozitivului necunoscut si blocati accesul acestuia la internet prin activarea Block Internet Access, care a fost OFF.




Daca nu ati fost pe faza atunci cand vecinul a accesat reteaua, puteti sa aflati altfel daca cineva va fura internetul. 
Dati clic pe Traffic Analyzer si in partea de jos aveti un grafic in care apar toate dispozitivele conectate, sau care au accesat reteaua voastra,dati clic pe dispozitivul necunoscut si in dreapta la Client Name aveti MAC-ul lui.





























Pentru a bloca acel MAC, trebuie sa-l selectati si copiati apoi sa mergeti la Advanced Settings-Wireless.



















In partea de sus dati clic pe al patrulea tab la Wireless Mac Filter.


















Acolo unde scrie Enable Mac Filter bifati la Yes.




















Apoi la Mac Filter Mode dati clic pe sageata din dreapta si alegeti Reject.






Introduceti MAC-ul copiat, in campul de mai jos la Nume client(AdresaMAC),
dupa care dati clic pe ADD (acel +)din dreapta apoi pe Apply.

  

























Daca ati descoperit ca un alt dispozitiv a accesat reteaua voastra,schimbati urgent parola de acces si user name cu care va logati la interfata routerului si puneti una complexa cu cifre, litere si caractere speciale.De asemenea schimbati IP si numele retelei(SSID) dupa care puneti reteaua in modul ascuns(hide). Nu uitati sa schimbati parola de acces la reteaua voastra WPA Pre-Shared Key.
Dupa ce ati facut aceste setari, vecinul vostru o sa mai incerce un timp sa gaseasca o modalitate de a sparge parola,de pe acelasi dispozitiv, sau altul dar daca nu stie numele retelei si IP-ul iar reteaua este ascunsa o sa renunte. Un ultim sfat este sa dezactivati WPS, acesta este un punct slab pentru routerul vostru.
Aici am terminat tutorialul meu, va multumesc pentru vizionare si va astept la urmatorul tutorial.
Nu uitati sa va abonati.Mult succes!
Puteti viziona tutoriialul pe canalul meu de YouTube: