duminică, 29 martie 2020

Creare partitii noi pe un SSD cu Windows

Salutare prieteni, in tutorialul de azi am sa va prezint cum sa redimensionati o partitie cu Windows pe un SSD 2.5 SATA fara sa pierdeti datele voastre.

Cum procedam ?

Va trebuie un SSD 2.5 SATA intern si un adaptor USB A la SATA 22 PINI, sau un adaptor NVMe PCI Express si un SSD M.2 NVMe PCIe pentru el.
SSD-ul folosit de mine in acest tutorial este unul intern Samsung 850 EVO, care are doar 120 GB, si este conectat la computer prin intermediul unui adaptor USB A la SATA 22 PINI.
In cazul in care nu aveti decat o partitie pe HDD/SSD, si vreti sa creati alte partitii, aveti nevoie de un software cu care sa redimensionati partitia cu Windows.
Pentru crearea altor partitii fara sa stergem Windows folositi Gparted.Acesta poate rula de pe un CD/DVD, ori stick USB. Gasiti imaginea ISO pe https://gparted.sourceforge.io/download.php , sau puteti sa-l instalati in sistemul de operare Ubuntu, prin terminal cu comanda:
#sudo apt-get install gparted

Daca nu aveti Ubuntu instalat puteti sa faceti un stick bootabil cu aplicatia Rufus pentru Windows.In cazul in care nu stiti cum sa creati un stick bootabil,am creat pentru voi un tutorial video care se numeste Cum fac un stick bootabil cu Ubuntu si il gasiti pe canalul meu de YouTube Info IT Tutorial la link-ul de mai jos.

Redimensionare partitie Windows

De exemplu sa zicem ca vreti sa instalati Windows si Ubuntu in dual boot si nu vreti sa stergeti Windows.Acesta este un exemplu, puteti foarte bine sa creati alte doua partitii, cu conditia ca SSD-ul sa fie mai mare, si nu ca cel folosit de mine de 120 GB.
Deschideti aplicatia Gparted, si in partea dreapta unde arata HDD/SSD ,dati clic pe sageata si selectati SSD-ul cu Windows conectat la computer prin adaptor.
Acum trebuie sa selectati prin clic, partitia cu Windows. Dati clic dreapta si din lista alegeti Resize/Move pentru redimensionarea partitiei.
Important! Daca nu se poate redimensiona partitia cu Windows, trebuie sa o demontati prin clic pe unmount.
In fereastra deschisa trageti de sageata din dreapta, pana se ajunge la dimensiunea dorita, dupa care dati clic pe butonul Resize/Move.
In aceasta ferestra dati clic pe butonul Apply,apoi in fereastra urmatoare dati clic pe butonul Close.
Pentru instalarea sistemului de operare Ubuntu trebuie sa facem doua partitii, una pentru Linux swap si una ext4 pentru instalare Ubuntu.





































































Creare partitie Linux swap

Trebuie sa selectati partitia unallocated, pentru crearea partitiei de Linux swap.Acum dati clic dreapta pe partitia care a ramas neformatata(unallocated) si alegeti din lista New.In fereatra deschisa la New size(MiB) puneti 4000 si la File system dati clic pe sageata din dreapta si din lista alegeti Linux swap, dupa care dati clic pe butonul Add




 




















Creare partitie ext4 
 
In aceasta partitie urmeaza sa instalati sistemul de operare Ubuntu.Trebuie sa selectati partitia unallocated, pentru crearea partitiei de ext4. Dati clic de dreapta pe partitie si din lista alegeti New.
In fereastra deschisa la Create as: alegeti Primary Partition si la File system: selectati ext4, apoi dati clic pe butonul Add.
Pasul urmator este sa salvam partitiile create prin clic pe butonul Apply
(vezi captura imagine). Urmatorul pas, in fereastra deschisa care se numeste Apply operations to device dati clic pe butonul Apply.In urmatoarea fereastra dati clic pe butonul Close, daca vreti sa salvati detaliile clic pe butonul Save Details,dupa care inchideti fereastra.
Asteptati pentru a se salva setarile facute si dupa ce Gparted a terminat, puteti sa instalati Ubuntu de pe stick-ul bootabil.
















Aici am terminat tutorialul meu, va multumesc pentru vizita pe acest blog si va astept la urmatoarele tutoriale.
Mult succes si sanatate!