duminică, 15 decembrie 2019

Cum fac Windows 10 portabil pe SSD

                                       Cum fac Windows 10 portabil pe SSD


  Salutare prieteni,azi am sa va prezint cum sa instalati Windows 10 portabil, pe un SSD 2.5 sau SSD 2280 NVME PCIe Samsung 970 EVO PLUS . Daca nu aveti un SSD disponibil puteti sa incercati cu un stick USB , dar viteza de citire/scriere o sa fie cu mult mai mica la acesta.Viteza de scriere a unui stick USB tip C este de 300 MB/s, in comparatie cu un SSD 2.5 care are 520 MB/s ,iar la un SSD NVME PCIe Samsung 970 EVO PLUS viteza de citire este scriere 3500 MB/s. Voi decideti daca vreti sa folositi un stick USB C sau un SSD NVME de ultima generatie pe care sa instalati Windows 10 portabil, in functie de bugetul vostru.
Daca ati hotarat sa folositi un SSD 2.5 va trebuie un adaptor USB A la SATA 22 pini


























Pentru un SSD NVME PCIe va trebuie un adaptor USB A sau USB C la NVME PCIe. Eu folosesc in acest tutorial un adaptor USB A la NVME PCIe pentru SSD NVME PCIe 2280 Samsung 970 EVO PLUS.










































In cazul in care folositi un stick USB C si nu aveti un port USB C la computer va trebuie um mic adaptor USB C mama la USB A tata pentru conectarea stick-ului la computer.
Pentru a face acest SSD butabil cu Windows 10 portabil va trebuie aplicatia Rufus.Puteti sa folositi versiunea portabila care nu necesita instalare si nu ocupa spatiu pe SSD.Pentru aceasta deschideti browserul vostru preferat si tastati in motorul de cautare numele aplicatiei Rufus. Alegeti primul link si dati clic pe el, dati scroll down pana ajungeti la link-ul de descarcare cu aplicatia portabila Rufus.






























Deschideti aplicatia Rufus pentru a face setarile necesare.



























Daca ati ales sa instalati Windows 10 pe SSD trebuie sa bifati casuta LIST USB HARD DRIVES, altfel SSD-ul vostru nu o sa apara la DEVICE.
 















































 In partea dreapta la butonul SELECT dati clic pe el si alegeti calea (partitia si folderul) catre imaginea ISO a sistemului de operare Windows 10.


























 Dati clic pe arhiva ISO a Windows 10, apoi pe butonul OPEN.
























Daca folositi un stick USB, acesta o sa apara in interfata aplicatiei Rufus la DEVICE.
La IMAGE OPTION dati clic pe sageata din dreapta si alegeti din lista WINDOWS TO GO.


































La PARTITION SCHEME, dati clic pe sageata din dreapta si selectati MBR.



































Acum dati clic pe butonul START, pentru formatarea dispozitivului si instalarea SO.
  

































In fereastra care a aparut, VERSION SELECTION selectati Windows 10 HOME si dati clic pe OK.
 


































Inainte de a formata SSD-ul,o sa fiti avertizati ca dispozitivul urmeaza sa fie formatat, daca aveti fisiere pe el trebuie sa le salvati pe computer, altfel le pierdeti.


































Daca aveti activat SECURE BOOT trebuie sa dezactivati aceasta optiune din BIOS.Dupa formatarea dispozitivului vostru, SSD sau stick USB trebuie sa restartati computerul, pentru a continua instalarea sistemului de operare.




































Acum apasati tasta F2, sau tasta destinata accesarii BIOS la computerul vostru. Pentru schimbarea primului dispozitiv de boot bifati si activati UEFI BOOT dupa care selectati dispozitivul vostru, ca prim dispozitiv de boot, apoi dati clic pe APPLY pentru validare. Iesiti din BIOS si Windows trebuie sa inceapa instalarea. In cazul in care dispozitivul vostru nu buteaza, reporniti computerul si apasati tasta F12 si selectati dispozitivul USB din lista.
La inceputul instalararii Windows pe dispozitivul vostru, computerul o sa se restarteze de doua ori.
Daca nu va descurcati cu instalarea Windows 10 portabil accesati canalul meu de YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=omj00E3IywU

Aici am incheiat acest tutorial, va multumesc pentru vizita pe acest blog si va mai astept si la urmatoarele tutoriale.