luni, 13 aprilie 2020

Cum fac conversia unui SSD din MBR in GPT

                      Cum fac conversia unui SSD din MBR in GPT


  Salutare prieteni bine ati venit pe blogul Dorin Tutoriale. Azi am sa explic cum puteti sa realizati trecerea de la o tabela de partitii la alta pe un SSD, din MBR(Master Boot Record) in GPT(GUID Partition Table).
ATENTIE!Inainte de a face aceasta conversie faceti un backup la partitia cu Windows, pentru a evita anumite probleme in cazul in care sistemul de operare Windows nu mai booteaza, si o sa pierdeti timpul cu instalarea lui, a driverelor aplicatiilor si jocurilor.De asemenea daca aveti pe acel SSD dual boot Windows si Ubuntu nu va sfatuiesc sa faceti aceasta conversie.
In cazul in care nu stiti ce fel de tabela de partitionare aveti, se poate verifica asta la Device Manager,Disk drives, aici expandati prin clic pe semnul -v dupa care dati dublu clic pe hard disk-ul dorit in cazul in care aveti mai multe.
In fereastra deschisa selectati tabul Volumes,iar aici dati clic pe butonul Populate,si la Partition style o sa vedeti ce tabela de partitionare aveti, daca este MBR sau GPT.






















Nu incercati sa faceti aceasta conversie de la MBR la GPT sau invers din Windows,pentru nu o sa reusiti decat cu ajutorul unei aplicatii,sau
daca ati instalat alt SSD nou fara sistem de operare.
Atunci cand accesam Disk Management apare un mesaj care spune ca Disk-ul nou nu este intializat, si trebuie sa alegeti unul dintre tabelele de partitionare, MBR sau GPT,in functie de ce versiune a sistemului de operare Windows urmeaza sa instalati pe acel SSD.
 























Eu va recomand sa alegeti tabela de partitionare GPT, pentru ca aveti mai multe avantaje.
Ca sa intelegeti,se poate alege una dintre tabelele de partitionare MBR sau GPT doar atunci cand instalam un alt HDD/SSD nou, fara partitii si sistem de operare instalat,cu conditia sa avem un alt HDD/SSD pe care este instalat Windows. Aceasta este singura modalitate de a alege tabela de partitionare care vreti voi, din Windows fara ajutorul altei aplicatii.
Trecerea de la o tabela de partitionare la alta,nu se poate realiza pe un SSD cu Windows in timp ce acesta ruleaza.
Daca nu aveti un SSD nou,pentru a face aceasta trecere de la MBR la GPT sau invers,trebuie sa aveti un alt HDD/SSD cu Windows de pe care sa realizati aceasta conversie cu ajutorul unei aplicatii.Aceasta aplicatie despre care va spuneam se numeste EaseUS Partition Master.
Deschideti browserul vostru si tastati EaseUS Partition Master Free Edition in motorul de cautare, dati clic pe al doilea link si alegeti versiunea free, apoi in fereastra deschisa introduceti adresa de email,bifati casuta din stanga, si dati clic pe Try Partition Master Free pentru a descarca aplicatia.
























Dupa ce ati instalat aplicatia dati clic pe iconita pentru lansare.
In interfata aplicatiei EaseUS dati clic dreapta, unde scrie Disk si numarul
disk-ului, in dreptul SSD-ului pe care urmeaza sa faceti conversia, in afara zonei partitiilor.Acum din meniul contextual selectati prin clic, Convert MBR to GPT ,si in fereastra care se deschide dati clic pe Apply. Asteptati pana conversia este realizata si dati clic pe butonul Finish din fereastra respectiva.





























Acum dupa realizarea acestei conversii puteti sa inchideti programul de partitionare EaseUS.Acum trebuie sa creati partiile pentru sistemul de operare, sau sistemele de operare,daca vreti sa instalati mai multe,backup,muzica,poze,filme si pentru orice altceva aveti nevoie.

Aici am terminat tutorialul meu, va multumesc pentru vizita pe acest blog.Nu uitati sa va abonati la urmatoarele tutoriale.
Mult succes si sanatate!