joi, 5 septembrie 2019

Cum sa securizez routerul meu Asus



Salutare prieteni, azi am sa va explic cum puteti sa securizati routerul vostru Asus, pas cu pas, pentru siguranta datelor voastre, si pentru a naviga fara probleme pe internet.

Inainte de a incepe sa va explic, vreau sa va spun ca este foarte important sa investiti intr-un router de calitate, cum este Asus
RT-AC86U  dual band.Chiar daca este mai scump, merita fiecare leu in plus. In comparatie cu cele ieftine, routerul mai scump are materialele si piesele de o calitate superioara, fata de cele ieftine, Acesta va ofera si o siguranta mult mai mare atunci cand navigati pe net,datorita functiilor pe care le are in meniul stufos.
Cu functia AiProtection de la Trend Micro, benficiati de o securitate avansata si face ca routerul vostru sa fie unul foarte sigur.Acesta blocheaza adresele care pot fi periculoase si orice atac care ar putea afecta siguranta computerului si a dispozitivelor voastre mobile.
Acesta trebuie sa fie compatibil cu tipul de conexiune care o aveti, adica PPPoE,DSL,Bridge etc. Daca aveti conexiune Gigabit atunci si routerul ales trebuie sa aiba port Gigabit, altfel internetul o sa mearga greu.Configurarea acestui router se face intr-un timp relativ foarte scurt, nu se incinge foarte tare si asigura protectie maxima dispozitivelor voastre.

Securizare router

Acum am sa va explic ce trebuie sa faceti pentru securizarea routerului vostru.
1.Daca nu ati modificat numele utilizatorului si parola, pentru accesarea interfetei router-ului ,care au fost puse by default din fabrica, trebuie sa o faceti acum.Parola trebuie sa fie una complexa si sa contina litere mari si mici, cifre si caractere speciale, pentru ca sa nu fie sparta foarte usor.Pentru a schimba user name si parola mergeti la Administration-System.




































2.Schimbati numele retelei de 2.5Ghz si 5Ghz, care sa nu aiba legatura cu numele vostru, al prietenei, sau data de nastere.Atunci cand schimbati SSID(numele retelei) puneti numele acesteia un sir de litere si cifre, de exemplu DO20R19Y75 si setati ca aceasta sa fie in modul hide.Pentru aceasta mergeti in stanga la Wireless apoi la Wireless-General la campul Hide SSID bifati unde scrie Yes, iar numele puneti ce vreti voi, apoi dati clic pe Apply,procedati la fel si la reteaua de 5Ghz.















Atentie! Daca ascundeti SSID (numele retelei) aceasta nu o sa poata fi gasita de dispozitivele pe care folositi conexiunea Wi-Fi, cum ar fi smartphone, tableta sau laptop.Daca nu stiti cum sa va conectati prin Wi-Fi daca numele retelei este ascuns (hide) intrati link-ul de mai jos.

3.Creati un server OpenVPN care va securizeaza traficul de Internet, fara a mai putea fii urmarit de hackeri.Acest server OpenVPN poate sa fie accesat oricand doriti si de oriunde de voi, cu conditia ca routerul sa nu fie oprit.
Pentru crearea serverului OpenVPN am sa pun un link cu un tutorial,in care am sa va explic cum sa creati acel server.

4.Puteti sa respingeti atacurile de tip DOS.Pentru aceasta mergeti la Firewall si bifati casuta unde scrie DOS iar la Type alegeti Both(Ambele) ,pentru activare dati clic pe Apply.
























5.Creati o retea pentru vizitatori, intrati la Guest Network dati clic pe Enable si puneti numele retelei.La Authentication Method alegeti WPA2-Personal.La WPA Encryption puneti criptare AES.La WPA Pre-Shared Key puneti o parola complexa.La Access Time lasati bifat Unlimited Access.
La Enable MAC Filter daca vreti ca accesul sa se faca cu MAC-ul
dispozitivului mobil, fati clic pe sageata din dreapta si alegeti din lista Accept, introduceti MAC-ul, dati clic pe Add si apoi pe Apply.























Aici am terminat tutorialul meu , va multumesc pentru vizita pe blog si va astept la urmatorul.
Daca v-a placut distribuiti acest tutorial si nu uitati sa va abonati.Succes!

Niciun comentariu: